Spread the love
Te-ai intrebat vreodata de ce parul tau are perioade in care cade in ecces sau de ce are perioade cand nu mai creste deloc? Afla cat de des creste parul, si ce anume influenteaza asta.

Ne nastem cu cantitatea totala de foliculi de par pe care o vom avea vreodata pe parcursul vietii noastre. S-ar putea să existe aproximativ 5 milioane pe corpul nostru, dar capul nostru are aproximativ 100.000 de foliculi. Pe masură ce imbătranim, unii foliculi nu mai produc par, așa se produce calvitia sau subțierea părului. Academia Americana de Deramtologie spune ca parul creste in medie 1/2 cm pe luna.

Cat de repede creste parul depinde de:
  • Starea de sanatate
  • Stilul de viata 
  • Varsta 
  • Tipul firului de par
  • Genetica

Stiinta a facut unele descoperiri despre modul in care cresterea parului este controlata la nivel celular in corp,  dar nu suficient pentru a sti cum putem influenta in mod direct cresterea parului.  Cititi mai departe pentru a descoperii stiinta din spatele cresterii parului dumneavoastra.

Etapele cresterii parului:
Parul crește în trei etape și fiecare fir de par isi urmeaza propria cronologie.

Aceste trei etape sunt:

  1. Anagen:  faza de crestere activa a parului care dureaza 5-8 ani
  2. Catagen: faza in cursul careia parul este in repaus,  dureaza  4-6 saptamani
  3. Telogen: faza de odihna in cursul careia firul de par cade, dureaza 2-3 luni

Aproximatix 5-10 la suta se afla in faza telogena, care reprezinta  100-150 de fire de par care cad in fiecare zi

Poti influenta faza anagena a cresterii parului?

Durata fazei anagene depinde de cat de lung este parul tau si daca celulele din baza foliculului continua sa se inmulteasca si sa devina celule de par.  Parul creste deoarece celulele matrice elimina o parte din structura lor pe masura ce ajung la foliculul superior,  structura inmagazinata se combina cu cheratina pentru a  putea forma fire de par care  vor iesi la suprafata pielii scalpului.

Cercetatorii inca analizeaza ceea ce determina corpul nostru sa  „activeze”  fazele anagene.  Vestea buna este ca exista pasi care pot fi luati in considerare pentru a-ti ajuta parul sa creasca  puternic si sanatos in faza anagena.

In articolul urmator am sa va vorbesc despre cum inflenteaza stresul aspectul si sanatatea parului vostru, asa ca daca v-am starnit curiozitatea nu uitati va rog sa va abonati sau sa lasati un comentariu.

4 comentarii la „Știai că?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *